Written by Doina Teodorescu Category: Consumatorii au cuvantul
Published on 16 September 2013
Print

Am sa va povestesc cazul meu, unul destul de complicat, care s-a intins pe mai multi ani. Este vorba de un proces de calomnie, cauza fiind urmatoarea: o ruda a sotului meu m-a jignit foarte tare, in prezenta mai multor rude, pe care ulterior le-am chemat martori la proces. In impulsul acela de moment, l-am dat in judecata si asa au trecut trei ani, timp in care si eu si sotul meu ne-am imbolnavit si nu am rezolvat nimic, am ramas doar cu bani dati in vant.

Daca as putea sa ma intorc in timp, nu m-as mai adresa nici macar instantei de judecata, pentru ca procesele, fie ele de oricare tip, fac foarte rau sanatatii. Ar fi trebuit sa trec cu vederea, m-am aprins prea repede, jignita de niste cuvinte care nu trebuiau rostite. Acum, ma gandesc daca as fi putut rezolva ceva, daca m-as fi simtit mai bine din punct de vedere psihic. Nu stiu, chiar nu stiu cum ar fi fost sa stam de vorba cu un mediator, nu stiu daca astazi situatia ar fi fost altfel, poate ca l-as fi iertat si acum fratii ar fi fost in relatii bune. Am ajuns la concluzia, dupa tot acest timp de cearta, ca in relatiile de rudenie ar trebui sa fim mai maleabili. Pana la urma, conteaza familia... 

Insa atunci cand se intampla astfel de scene neplacute, iata ca recurgem si la metode radicale de pedepsire a celuilalt. In ultimul timp, am auzit cazuri de genul acesta, rezolvate de catre mediatori si as vrea sa stiu, in cazul in care pe viitor ma voi confrunta cu astfel de probleme, cum se procedeaza? Ce trebuie sa faci ca sa obtii ameliorarea unei relatii aflate in conflict? Ce face mediatorul, este el un fel de psiholog care impaca, facandu-te sa vezi lucrurile altfel? Se rezolva intr-adevar problemele acestea apeland la mediator sau mediatorul se ocupa doar de anumite cazuri, sa le spunem mai grele?

Vedeti voi, noi, pensionarii, suntem neputinciosi din punct de vedere financiar, insa problemele noastre sunt sau pot fi la fel de grave ca ale tinerilor, insa noi nu stim inca sa ne tratam problemele cu ajutorul metodelor nou aparute astazi. Ce este medierea, pe intelesul nostru, al oamenilor trecuti de prima tinerete? (Doina Teodorescu, Foto: Stock.XCHNG)

Add comment


Security code
Refresh